Baankansen in de horeca

MarianneNieuws

In maart 2018 nam het aantal WW-uitkeringen in Gelderland verder af tot 36.508 uitkeringen. Dat waren er minder dan een jaar geleden en ook minder dan vorige maand. De economische groei zorgt voor meer banen en in sommige sectoren helpt het seizoen nog een handje, zoals in de horeca. Het aantal banen in deze sector stijgt dit jaar naar verwachting met 2%. Er zijn genoeg baankansen voor koks en medewerkers in de bediening.

WW in Gelderland daalt verder

Gelderland sluit het eerste kwartaal van 2018 af met 36.508 WW-uitkeringen. Een jaar eerder waren dat er nog meer dan 48 duizend, en nu dus bijna een kwart minder. Ten opzichte van vorige maand was de daling in maart bijna 1%. De daling in Gelderland was sterker dan landelijk. Ook in alle afzonderlijke Gelderse arbeidsmarktregio’s daalde het aantal uitkeringen in de WW.

Minder dan 5 duizend WW-uitkeringen in de Achterhoek

In maart 2018 nam het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek verder af tot 4.997 uitkeringen. Ten opzichte van februari is dat een afname van 1,5%. Dat is sterker dan de landelijke daling van 0,7%. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in de regio nu 27,4% lager, een afname van 1.889 uitkeringen. Ook deze afname is een stuk sterker dan de landelijke daling over het afgelopen jaar (-21,1%).

Meer werk in horeca

Weer en seizoen hebben in de horeca een sterke invloed op de behoefte aan personeel. Nu de wintermaanden voorbij zijn, zorgt dit voor meer werk in de horeca. In de Achterhoek zijn circa 6,5 duizend banen in de horeca, nog los van het uitzendwerk in deze sector. Door de banengroei ontstaan er ook personeelstekorten. Zo is er veel vraag naar koks en medewerkers in de bediening. Zij vinden dan ook vaker dan gemiddeld binnen een jaar weer werk vanuit de WW-uitkering.

Zie voor meer informatie de Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland_maart2018

Bron: UWV